BESZÁMOLÓ
Előadás: egészségtudatos táplálkozás és diéta
Tanulóink szakember előadásában szerezhettek tudomást arról, hogyan lehet tudatosan irányítani azt, hogy táplálkozásunk egészséges legyen. Szó esett a diétáról, valamint az azokkal kapcsolatos sajátos étrendekről.
Az előadás résztvevőinek száma: 33 fő.
Hangsúlyozásra került az előadáson, hogy elsődleges szempont, hogy étkezzünk rendszeresen, programozzuk át szervezetünket! Az előadó egy malom működéséhez hasonlította szervezetünket és igen látványosan mutatta be a következőket: betöltjük a gabonát, a gép dolgozik, a gabona egyrészéből értékes tápanyag lesz, a maradékból hulladék. Tehát, ha nem látjuk el folyamatosan gabonával a gépet, nem fog működni. Ez optimális esetben naponta ötszöri, de legalább háromszori étkezést jelent. Ha a „gabona”, vagyis az étel minősége megfelelő, szervezetünk folyamatos égető üzemmódra kapcsol, beindul a körforgás, egész nap lesz energiánk, nem kell a fölösleget zsírként raktároznunk, hiszen jön az utánpótlás, nem betegszik meg az emésztőrendszerünk. Felhívta a figyelmet, hogy mindig vigyünk magunkkal gyümölcsöt, vagy egy joghurtot, esetleg szendvicset. Amennyiben egy- két hétig betarjuk ezt, azután már a szervezetünk megszokja, és kéri is azt.
Az étrendünk összeállításánál figyelembe kell venni adottságainkat, hiszen nem vagyunk egyformák, hallhattuk az előadótól. Ugyan vannak irányadó elvek az egészséges táplálkozásról, de mindenkinek saját magának kell kikísérletezi a számára legmegfelelőbb étrendet! Hiába “egészséges” a nyers káposzta, ha valakinek az gyomorgörcsöt és puffadást okoz, akkor ő ne egye.
A hal is “egészséges”, de ha valaki nem szereti, ne erőltesse. Vannak, akik húsevők és vannak született vegetáriánusok. Nincs mindenkire egyformán érvényes szabály. Ezért rugalmasan kell minden táplálkozással kapcsolatos szabályt alkalmazni. Az anyagcsere típusa szerint sem vagyunk egyformák. Vannak, akik minden táplálékot azonnal energiává alakítanak, ők szerencsések. De a többség az “raktároz” és jön az elhízás. Vannak, akiknek a szervezete megbosszulja a rossz bánásmódot és különféle betegségekkel jelez, hallhattuk.
Ne együnk túl sokféle ételt sem egyszerre, össze-vissza. A bőséges kínálat sokszor túlzásokhoz vezet. Tehermentesítenünk kell szervezetünket, ezért salátát, gyümölcsöt együnk éhgyomorra, tanácsolta a szakember. Egy étkezéskor ne együnk öt-hat fajta ételt egyszerre! Könnyebb lesz az emésztésünk, ha egyszerűbben étkezünk. Azt is mondhatnánk, hogy egyszerűbben, puritánabbul kell étkezni.
Arra szintén nagyon felhívta az előadó a figyelmet, hogy a túl szigorú megszorítások, bizonyos élelmiszerek teljes kihagyása az étrendünkből, hosszú távon bizonyos tápanyagok hiányához vezethet. Az igazán jó megoldás az, ha mindent eszünk, mértékkel!
A diétázással kapcsolatban is igen hasznos tanáccsal látta el a hallgatóságot. Diétás igény miatt, étrend összeállításra is sor került.
Tovább a képekhez
|