"School Kitchen" mintaétrendek, mintareceptek
A Foglalkozások megtartását gondos előkészítés előzte meg. A tematikus tervnek megfelelően az anyagszükségletet és eszközigényt leadtuk. Igyekeztünk úgy összeállítani a tematikus tervet, hogy olyan egészséges ételek kerüljenek bele, amelyek könnyen elkészíthetők, olyan alapanyagokat válogattunk össze, amelyek az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen kellékei, de a gyerekek zöme nem nagyon ismeri. Ehhez előzetesen felmértük a csoport ilyen irányú tudását. Mivel olyan korcsoportot céloztunk meg, akik zöme szereti az édességet, tésztaféléket és kiskamasz révén nagy az ételbeviteli igénye, ezért ehhez igazítottuk az ételeket.
A hozzávalók beszerzése nem jelentett különösebb gondot, mert egyre többféle korszerű táplálékot lehet vásárolni, így nem kellett a közeli városból meghozatni.
A tíz foglalkozás alkalmával minden esetben a legelső a balesetmentes eszközhasználat megmutatása, gyakoroltatása volt.
Az egyes ételek elkészítéséhez mindig kapcsolódott valamilyen ismereteket adó tevékenység. Előadást tartottunk, PPT-t készítettünk a gyerekeknek, hogy jobban megismerjék a újdonságnak számító élelmiszereket, illetve megismerkedjenek különböző, egészséges életmódhoz köthető fogalmakkal.
A foglalkozások mindig jó hangulatban teltek, mindenki megtalálta a „kezéhez” illő munkát. A foglalkozás végén történő közös étkezések lehetőséget teremtettek a beszélgetésre, ezáltal jobban megismerték egymást a csoporttagok és természetesen mi is őket. Fordítva is igaz ez, hisz bennünket sem a megszokott módon láttak, nem a tanórai kötöttség, szigor volt a jellemző.
Összegzésként elmondható, hogy a foglalkozások egyenként is, de összességében megfeleltek a kitűzött célnak. A gyerekek tudása gyarapodott, szemléletük formálódott. Reméljük, hogy a megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukat kamatoztatni fogják a mindennapi életben. Ha már a tudásuk egy kis szeletét be tudják illeszteni a család étkezési szokásaiba, már elérte célját a foglalkozássorozat.
Egészségünkre!
TOVÁBB A KÉPEKHEZ
|