Csipkenap – családi lekvárfőzés nagyanyáink vegyszermentes technikáinak használatával
A projekt eleje a felkészülésből állt. Megterveztük a projekt időbeosztását. Kutatásokat végeztünk az internet segítségével a gyógynövényekről, azok hasznáról. Megismerkedtünk számos gyógynövény szedésének, termesztésének körülményeiről, valamint a felhasználásuk módjáról. Megtudtuk, hogy az egyes gyógynövények mely részeit használjuk fel a gyógyításban, mindezeket ki is jegyzeteltem ahhoz, hogy ismertetni tudjam a nebulókkal is. Kiválasztottuk a gyerekeket, valamint azok nagyszüleit is a projekt során. Fő szempont volt, hogy kik azok a szülők, nagyszülők, akik ráérnek a tervezett időpontban. Nagyon fontos szempont volt az is, hogy mikor szedjük ezeket a növényeket, hiszen a csipkebogyó is csak akkor jó, ha beérett, valamint megcsípte a fagy. Ennek megfelelően időzítettem a gyermekek szabad idejét is a megvalósításhoz.
Kerékpártúrát szerveztünk a gyerekekkel, hogy feltérképezzük lakóhelyünk környékén a gyógynövényeket, valamint elsősorban a csipkebogyó lelőhelyeket. Olyan helyeket választottunk, ahol kevésbé érvényesülnek a káros kipufogógázok hatásai, így mellékutakon, földúton kalandoztunk a biciklis túránk során. Közben megismertük környékünk szép helyeit is. A Millér partján is vezetett az utunk, itt nagyon szép környezetben mehettünk, s az idő is alkalmas volt erre. Az út szélén sok csipkebokorra leltünk. „Betakarítottuk” a termést.
Nagyfokú szervezési feladatba kezdtünk, hiszen a lekvár főzéséhez különféle kellékek kellettek. A múzeumi tagintézményünk alkalmas helyet biztosított a lekvár készítéséhez, valamint az egyes munkamenet megvalósításához. Előzetes egyeztetést végeztem az intézmény vezetőjével is. Ide kellett szállítanunk a szülők, nagyszülők segítségével az üstházakat, valamint a nagy edényeket, amibe a termést megmossuk. A nagy kavaró kanalat is be kellett szereznünk, valamint a dunsztoláshoz a nagy műanyag edényeket is. Az üstház alá a gázpalackot, valamint a gázégő fejeket is be kellett szereznünk. Nagyon jól megszervezett szülői segítséggel sikerült a szállítást leszerveznünk, minden készen állt a lekvár főzéséhez. A hiányzó eszközök, üvegek, celofán, gumigyűrű, egészséges barna nyírfacukor, üveg tetejére kötött hozzáillő textiliák megvásárlása fontos feladata volt a projektnek.
Barna nyírfacukrot is vásároltunk annak érdekében, hogy egészséges legyen a lekvárunk. Megbeszéltük, hogy mit tartalmaz a csipkebogyó, a lekvárja télen nagyon fontos a szervezet számára. Megismertettük őket a lekvárkészítés folyamatával, megnéztük az interneten is, hogyan kell készíteni, valamint a tartósítását is megbeszéltük, tartósítószer nélkül, az úgynevezett dunsztolással készítettük el azt
Az elkészítés menetének megbeszélése után kiosztottuk a feladatokat, ki, mit csináljon. Megmostuk a bogyókat, majd az alját, a vastag részüket levágtuk. Alapos munkát igényelt, valamint haladatlannak tűnt, de közben jókat beszélgettünk. Az elkészült lekvárok látványa mindannyiunknak örömet szerzett.
TOVÁBB A KÉPEKHEZ
|